LedZled's blog

LedZled's blog

Vista startar inte - "The Windows Boot Configuration Data file is missing required information

Datorproblem - löstaSkapad av LedZled sön, januari 17, 2010 01:54:40

Kassören för lokala idrottsföreningens fotbollssektion ringde i måndags. Hans Vista-dator vägrade starta. En svart skärm med meddelandet "The Windows Boot Configuration Data file is missing required information" var allt han fick, tillsammans med en uppmaning att försöka reparera med hjälp av Vista's installationsskiva. Hur många som fått en färdiginstallerad dator har tillgång till en så'n skiva - och vet hur dom ska använda den?

Well - jag tänkte nog att det skulle gå snabbt. Såg ju lovande ut när man startade från skivan och valde reparation -fanns ju t.o.m. ett val för att laga startproblem. Funkade tyvärr inte. Google visade att fler hade råkat ut för samma problem.

Microsoft har en tänkbar lösning här: http://support.microsoft.com/kb/927391

Den lösningen funkade dock inte i detta fallet. Och det kändes rätt jobbigt att behöva hålla på med GUID osv. Men räddningen kom på Microsoft's svenska sida;

http://support.microsoft.com/kb/927392

Det som framförallt gjorde susen var dessa 3 rader i kommandotolken:

attrib bcd -s -h -r

ren c:\boot\bcd bcd.old

bootrec /RebuildBcd

Efter detta gick Vista igång.

windows kan inte hitta certifikat för att ansluta till det trådlösa nätverket

Datorproblem - löstaSkapad av LedZled fre, april 24, 2009 09:43:37
Svågern ringde igår kväll. Ny WiFi-router, kryptering inlagd. Funkade klockrent på två datorer med XP. Den tredje(också XP) vägrade - han fick kontakt med DHCP-servern och fick en IP-adress, men kunde inte komma ut på Internet. "windows kan inte hitta certifikat för att ansluta till det trådlösa nätverket [wlan-namn]" var meddelandet. I listan över trådlösa anslutningar stod det "referenser krävs".

Problemet var att han i något skede hade lyckats aktivera autentisering enligt IEEE 802.1x, vilket innebär att Windows bestämmer sig för att det behövs ett certifikat.

Hur fixade vi det? Jo (nu finns det många sätt att komma till rätt ruta men den jag beskriver nedan ska funka för nästan alla som har Windows XP):


Klicka på Start -> Alla Program -> Tillbehör -> Kommunikation -> Nätverksanslutningar

I fönstret som öppnas, hitta rätt nätverksanslutning(ska stå något med trådlöst i beteckningen), markera och högerklicka på den. Välj "egenskaper"

I egenskapsfönstret, välj fliken "Trådlösa nätverk"

I den nedre rutan ("Önskade nätverk"), markera det trådlösa nätverket du vill ansluta till och klicka på knappen "Egenskaper" nedanför rutan.

I rutan "WLAN-egenskaper" som öppnas, välj fliken "Autentisering"

Klicka bort bocken i rutan "Aktivera IEEE 802.1x-autentisering för det här nätverket"

Klicka på OK så ändringen sparas.

Nu ska du slippa certifikatfrågan - det gjorde svågern smileyHittar inte explorer.exe - fast den finns där

Datorproblem - löstaSkapad av LedZled ons, januari 28, 2009 22:32:20

Kanslichefen i den lokala fotbollsklubben bad mig om hjälp med ett datorproblem idag. Det tog ett tag men med lite hjälp av Google lyckades jag till slut hitta en lösning.

Symptomet var detta: När man hade loggat in kom det aldrig fram någon Start-list, inte heller några ikoner på skrivbordet.

Detta har man ju varit med om förr, enkelt fixat. Bara att trycka Ctrl-Alt-Delete så dyker aktivitetshanteraren upp, se'n är det bara att välja "Arkiv -> Ny aktivitet(Kör...)" och skriva explorer i rutan - trodde jag.

"kan inte hitta explorer.exe" - stod det i felmeddelandet som var det enda resultatet jag fick. Jag försökte igen från "Arkiv -> Ny Aktivitet(Kör...)" men valde denna gång att bläddra mig fram till C:\windows\explorer.exe men det blev samma resultat.

Efter detta försökte jag via ett dos-fönster och ett USB-minne byta ut explorer.exe mot samma fil från en fungerande dator men det gjorde inte heller nytta.

Dags för Google. "Hittar inte explorer.exe" gav många träffar men inga fungerande - det var allt från att byta ut explorer.exe till att installera om hela Windows. Försökte på engelska i stället, "can't find explorer.exe though it's there" landade mitt i prick på första träffen. Lösningen kommer nedan.

I Aktivitetshanterarens "Arkiv -> Ny aktivitet(Kör...)" skriver man in regedit varvid det kraftfulla verktyget "Registereditorn" startar.

OBS! Gör inget annat än nedanstående! Gör du fel kan du få ännu värre fel i Windows!

I trädet letar man sig fram till

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options

och därunder letar man upp explorer.exe och tar bort den.

Efter omstart fungerar datorn åter som vanligt. Scanna nu igenom den efter virus, för det var ett virus som orsakade problemet.

Nystartat

AllmäntSkapad av LedZled ons, januari 28, 2009 11:45:37

Godmorgon!

Japp - så har man lagt upp en ny sajt och en blogg. Mer kan jag inte göra under dagtid - jag har (än så länge) ett jobb att sköta. Får se om jag kommer på något att skriva om ikväll.

Välkomna ska ni vara, titta gärna in när ni vill!