LedZled's blog

LedZled's blog

Hittar inte explorer.exe - fast den finns där

Datorproblem - löstaSkapad av LedZled ons, januari 28, 2009 22:32:20

Kanslichefen i den lokala fotbollsklubben bad mig om hjälp med ett datorproblem idag. Det tog ett tag men med lite hjälp av Google lyckades jag till slut hitta en lösning.

Symptomet var detta: När man hade loggat in kom det aldrig fram någon Start-list, inte heller några ikoner på skrivbordet.

Detta har man ju varit med om förr, enkelt fixat. Bara att trycka Ctrl-Alt-Delete så dyker aktivitetshanteraren upp, se'n är det bara att välja "Arkiv -> Ny aktivitet(Kör...)" och skriva explorer i rutan - trodde jag.

"kan inte hitta explorer.exe" - stod det i felmeddelandet som var det enda resultatet jag fick. Jag försökte igen från "Arkiv -> Ny Aktivitet(Kör...)" men valde denna gång att bläddra mig fram till C:\windows\explorer.exe men det blev samma resultat.

Efter detta försökte jag via ett dos-fönster och ett USB-minne byta ut explorer.exe mot samma fil från en fungerande dator men det gjorde inte heller nytta.

Dags för Google. "Hittar inte explorer.exe" gav många träffar men inga fungerande - det var allt från att byta ut explorer.exe till att installera om hela Windows. Försökte på engelska i stället, "can't find explorer.exe though it's there" landade mitt i prick på första träffen. Lösningen kommer nedan.

I Aktivitetshanterarens "Arkiv -> Ny aktivitet(Kör...)" skriver man in regedit varvid det kraftfulla verktyget "Registereditorn" startar.

OBS! Gör inget annat än nedanstående! Gör du fel kan du få ännu värre fel i Windows!

I trädet letar man sig fram till

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options

och därunder letar man upp explorer.exe och tar bort den.

Efter omstart fungerar datorn åter som vanligt. Scanna nu igenom den efter virus, för det var ett virus som orsakade problemet.


Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Lillen sön, mars 14, 2010 11:51:27

Jag försökte fixa samma problem åt min bror, men lyckades aldrig hitta explorer.exe i någon av de mapparna i (HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options) Jag kollade på min egna dator också för att se om jag hittade den, men gjorde inte det heller. Jag har guidat mig till Image File Execution Options, men därefter ingen explorer.exe. Du kan nå mig på toxxy_4@hotmail.com

Skapad av Lena tis, maj 19, 2009 20:52:15

Tack snällaaaaaaaa!!!!!

Vad du räddade mig nu!!!

Tack!